Faalangst
Faalangstexamen
Sinds 2010 bestaat er bij het CBR het Faalangstexamen.
Voor wie is dit examen bedoeld?
Voor leerlingen, die tijdens het rij-examen dermate last van spanning krijgen, dat ze door die spanning, niet meer op voldoende examenniveau kunnen rijden en daardoor een onvoldoende scoren op hun rij-examen.
Hoe ontstaat faalangst?
Angst ontstaat vanuit het inschatten van een (bedreigende) situatie, bewust of onbewust. Angst zet dan aan tot handelen of niet handelen. Niet handelen kan betekenen: blokkeren, of onbewust : overconcentreren. Hierdoor kun je dan niet meer veilig autorijden, en verkeerssituaties oplossen, terwijl je dit tijdens de rijles wel goed kon.
Waar komt faalangst vandaan?
Door een negatief zelfbeeld, door bv omgeving (sociaal). Door veel druk van buitenaf ("ik had vroeger maar 15 lessen nodig", of " we zijn in dit gezin allemaal in 1x geslaagd en jij slaagt natuurlijk ook in 1 keer"). Ook perfectionistische mensen hebben er meer last van.
Symptomen bij angst:
Trillen, transpireren,misselijkheid, duizeligheid, hyperventilatie, hartkloppingen, enz. Overige reacties: veel bewegen (handen), of juist weinig praten.
Het examen duurt langer dan het reguliere examen, namelijk maximaal 80 minuten. Eerst vindt er, net als bij het reguliere examen, een intake plaats, samen met jou en je instructeur. Hierin kun je dan aangeven waarom je dit examen nodig hebt, wat jij er prettig aan vindt. Daarna gaan we rijden, al dan niet met je instructeur achterin, dat beslis je zelf. Tijdens het rijden kunnen we meerdere malen de auto aan de kant zetten, als jij of je examinator vindt dat er een time out moet plaatsvinden, Je voelt bv dat je weer last krijgt van de symptomen, of je hebt net een spannende verkeerssituatie achter de rug. Als jij er dan weer klaar voor bent, rijden we weer verder.
Kosten
De kosten bedragen hoger dan het reguliere examen, omdat het examen langer duurt (80 minuten ipv 35 minuten).
De exameneisen zijn hetzelfde als het reguliere examen, dus je zorgt voor een veilig en verantwoord rijgedrag.
Na het examen hoor je de uitslag van je examinator.
In april 2013 ben ik geslaagd voor de theorie-cursus Faalangstinstructeur, waardoor ik beter inzicht heb gekregen in het begeleiden van leerlingen, die een bepaalde vorm van faalangst kunnen hebben. Mede door de komst van het Faalangstexamen is het belangrijk dat een instructeur deze leerlingen goed kan begeleiden.
in het kort:
- Voor leerlingen met faalangst bestaat er sinds 2010 een faalangstexamen.
- Autorijschool Dohmen is gecertificeerd voor het opleiden van mensen met faalangst.
- Het faalangstexamen duurt 80 minuten, er is voldoende tijd om tot rust te komen.
- De exameneisen zijn hetzelfde als het reguliere examen, dus je zorgt voor een veilig en verantwoord rijgedrag.
- Bekijk ook deze pagina van het CBR voor meer informatie over het Faalangstexamen